Roodvoorhoofd Kakariki

Blauwe Cinnamon "Zilver" Roodvoorhoofd Kakariki

SCHITTEREND, de combinatie van Cinnamon en Blauw is een echte aanwinst voor onze collectie. Opvallend is de kwaliteit van de vogel, de bevedering is mooi en het formaat goed. Deze kleurslag van Cinnamon en Blauw wordt ook wel vaak "Zilver" genoemd, dit stamt nog uit de tijd toen de eerste zilveren Roodrug parkieten en de Neophema Splendid parkieten onstonden en men nog fantasie volle namen bedacht. Zeker is dat deze kleurslag een van de meest populaire kleuren gaat worden die wij kwekers willen bezitten. Massa kweek is dan ook niet uit te sluiten en kwekers die voor "het geld" gaan zullen combinaties als blauw x blauw zeker niet uit de weg gaan en daardoor is de kans op inteelt erg groot waardoor ook slechte eigenschappen als iel formaat en slecht bevruchtbaarheid naar boven komen. Zorg er daarom altijd voor dat je weer terug combineert met de wildkleur van goede show kwaliteit voor een sterke stam. 

Lees meer: Blauwe Cinnamon "Zilver" Roodvoorhoofd Kakariki

Wit Bonte Roodvoorhoofd Kakariki

Nu met de komst van de nieuw kleurmutatie zijn er ook weer nieuwe kleurslagen (kleurslagen zijn cominaties met andere mutaties) mogelijk zoals een witte Roodvoorhoofd Kakariki. Dit is een combinatie van maar liefst drie mutaties, namelijk dominant bont, recesiefbont en blauw (zeegroen). Nu is ook duidelijk zichtbaar dat de "blauwe" Roodvoorhoofd Kakariki niet echt blauw is, (vandaar ook de aanhalingstekens) maar eigenlijk zeegroen moet worden genoemd. Er is al eens eerder melding gemaakt van een zeegroene vogels maar deze had een veel slechtere veer structuur, lange snavel en nagels en een duidelijke rode masker.

Lees meer: Wit Bonte Roodvoorhoofd Kakariki

Grijsgroen of Misty Roodvoorhoofd Kakariki

Deze nog vrij zeldzame mutatie wordt Grijsgroen genoemd, echter op het moment van schrijven heb ik daarzo mijn twijfels over, het lijkt mij meer op de zogenaamde "misty" kleur mutatie die wij ook bij de Agapornis Fischerie kennen. Onderzoek zal moeten uitwijzen om welke kleur mutatie het gaat

Maar het belangrijste op dit moment is, YES, weer een mooie mutatie beschikbaar bij de Roodvoorhoofd Kakariki. Op dit moment zijn de prijzen nog vrij stevig maar in de loop der tijd zullen de prijzen dalen naarmate er meer vogels worden gekweekt, voor de meesten onder ons, nog even geduld dus. De kleur kunnen we goed combineren met de inmiddels (helaas nog zeldzamere) bekende blauwe kleurslag. Dit zal ons de kleurslag "grijs" opleveren, erg mooi lijkt mij! De mutatie vereft Dominant en geeft zowel enkelfactorige als dubbelfactorige vogels.

Lees meer: Grijsgroen of Misty Roodvoorhoofd Kakariki

Donker en Olijfgroen Roodvoorhoofd Kakariki

Deze kleurmutatie staat al op de standaard eissen lijst van de A.N.B.v.V, het is mij echter nog niet duidelijk op het moment van schrijven van dit stukje of de mutatie ook echt bestaat. Echter, de eissen worden pas geschreven als deze mutatie ten minste drie keer op een tentoonstelling worden gebracht, ik zal wel hebben zitten slapen toen ik aan deze vogels voorbij liep! Maar wat zal het spectaculaire vogels geven wanneer we deze mutatie combineren met de inmiddels bekende zeegroen of blauwe kakariki, dan onstaan respectievelijk de Kobalt en Mauve vogels. Nu alleen nog hopen op de violet factor..

Hieronder de standaard eissen zoals deze nu worden gevraagd.

Lees meer: Donker en Olijfgroen Roodvoorhoofd Kakariki

Bronze Fallow Roodvoorhoofd Kakariki

Men onderscheid bij parkietachtigen 4 typen Fallow: De Bronze, Pale, Dun en Ashen Fallow. Er is nog geen duidelijke definitie waardoor de verschillende typen kunnen onderscheiden worden van elkaar. Wat wel vaststaat is dat elk type rode ogen heeft en een zekere reductie van eumelanine. Alle typen hebben een autosomale recessieve vererving en de eumelanine heeft bij elk type een andere kleur.

Lees meer: Bronze Fallow Roodvoorhoofd Kakariki

Fallow bont "Golden Sherry"  Roodvoorhoofd Kakariki

Vroeger werden deze kleur ook wel "Golden Sherry" genoemd en voor veel geld aan kwekers verkocht die "iets" minder verstand hadden van genetica. Toen bleek dat dit een combinatie vogel te zijn van de reeds algemere en veel goedkopere kleuren Fallow en dominant bont waren enkele kwekers "iets" minder blij. Tegenwoordig zijn er veel minder kwekers nog bezig met deze kleurslag waardoor je ze bijna niet meer ziet op de vogelbeurzen. Gelukkig zijn er voldoende fallow en bonte vogels dat we niet bezorgd hoeven te zijn dat deze kleurslag zal uitsterven, het is gewoon een kwestie van tijd dat er weer enkele kwekers denken van "he, die gekke Golden Sherry kleur"!

Lees meer: Fallow bont Roodvoorhoofd Kakariki

Lutino Roodvoorhoofd Kakariki

Deze vogel is geen "echte" lutino maar een combinatie uit Cinnamon en Bronze fallow. Grappig feitje is dat deze Lutino wel zo genoemd worden bij tentoonstellingen, zeg maar bij gebrek aan een echte Lutino. Wat is dan het verschil tussen een "echte" en een "nepperd"? De kleur van de ogen zijn verschillend, een fallow heeft geen pupil en Lutino wel! Verder zijn de manieren van vererfen verschillend. 

Kop en masker: Voorhoofdband en kruin karmozijn rood. De voorhoofdband loopt via de teugel achter het oog door ca 1cm en heeft daar de vorm aangenomen van een driehoekje met de punt naar het oog gericht. Achter de kruin is de kopkleur is helder geel. De kleur van de wangen is gelijk van de schedeldekkleur, dit gaat over in de kleur van de borst die een nuance donkerder van kleur is.

Lees meer: Lutino Roodvoorhoofd Kakariki

Bonte Kakariki

Bij bont zien we een 100% reductie van eumelanine in bepaalde veren of veervelden. Het gevolg is dat er op deze plaatsen geen blauwreflectie meer ontstaat waardoor alleen de gele grondkleur zichtbaar blijft. De grootte van deze velden varieert en kan zelfs variëren in de tijd. Bont heeft de eigenschap om de gele kleur te intensiveren.

Bij de Kakariki onderscheiden we 3 verschijningsvormen.

  • Dominant bont
  • Recessief bont
  • Mottle

Lees meer: Bonte Kakariki

Cinnamon Roodvoorhoofd Kakariki

Bij deze mutant wordt het eumelanine niet volledig geoxydeerd waardoor deze bruin kleurt in plaats van zwart. Dit resulteert in een bruingroene vogel met grijsblauwe vleugelpennen. De bek is grijsblauw met een donkergrijze punt. De poten zijn grijsachtig roze met grijze nagels. De jonge Cinnamon wordt geboren met rode ogen die heel snel donkerder worden. Echter, wanneer er een lichtbron (zaklamp) op hun ogen word gericht kan men de wijnrode ogen nog tot een paar maanden na het uitkomen waarnemen. Het dons van de jongen is grijs. De vererving is geslachtsgebonden recessief.

Lees meer: Cinnamon Roodvoorhoofd Kakariki

Blauwe of Zeegroene Roodvoorhoofd Kakariki

We hebben er lang op moeten wachten maar dan eindelijk is er een kweker uit de UK die een blauwe Kakariki heeft gekweekt. In 2012 muteerde een factor en plotseling viel het gele pigment in de cortex weg en kregen we een hemelsblauwe Kakariki. Toen ging de kweker proefparingen doen met andere kleuren zoals cinnamon en wat bleek, er zat nog een restje geel pigment in de vogels, het bleken dus zeegroene vogels te zijn. 

Het zal zeker nog vele jaren duren voordat wij ook deze nog zeer zeldzame mutaties kunnen kweken maar de fotos heb ik alvast voor jullie op de site gezet! Op de foto is redelijk goed te zien dat er nog een vleugje rood in het masker zit, een typis kenmerk voor de zeegroene variant. 

Lees meer: Blauwe Roodvoorhoofd Kakariki

Roodvoorhoofd Kakariki 

Latijnse naam: Cyanoramphus novaezelandiae

De Roodvoorhoofd Kakariki is een van de meest gehouden vogels in onze volieres, het zijn actiefe en nieuweschierige vogels die zich hechten aan hun verzorger. Ze kunnen goed in een kolonie voliere worden gehouden. Het tijpische geluid “ke-ke” dat ze maken is niet storend en ook niet al te luid. Ze zijn redelijk winterhard en het dieet is simpel.

Lees meer: Roodvoorhoofd Kakariki